Download, sterowniki

Jak wyłączyć rozpoznawanie twarzy w Zdjęciach Google na urządzeniach mobilnych.

Autor
Juan. M
Data dodania
02.12.2020
Ilość komentarzy
0

Jeśli masz lub planujesz mieć konto Google Photos i chcesz go używać do wszystkich swoich potrzeb związanych z przechowywaniem zdjęć, prawdopodobnie będziesz chciał dowiedzieć się więcej o wbudowanym i włączonym domyślnie systemie rozpoznawania twarzy. System rozpoznawania twarzy w Zdjęciach Google jest przeznaczony do sortowania zdjęć w grupy na podstawie twarzy znalezionych na zdjęciach. Jednak ta funkcja może wydawać się trochę zbyt inwazyjna, więc postępuj zgodnie z poniższą instrukcją, ponieważ pokażemy, jak ją wyłączyć. 

 Związane z: Jak pobrać wszystkie zdjęcia i filmy ze Zdjęć Google.

Przez długi czas Zdjęcia Google miały nieograniczone miejsce na zdjęcia przechowywane w standardowej rozdzielczości, a także 15 GB wolnego miejsca na dane premium. Jednak ostatnio ta funkcja została wycofana z Google, ucinając ich super hojną ofertę przechowywania nieograniczonej zawartości. Zamiast tego oferta została ograniczona do 15 GB bezpłatnej pamięci, a następna opcja 100 GB kosztuje 1,99 $ / miesięcznie.

Jeśli zdecydowałeś się lub obecnie decydujesz się kontynuować korzystanie ze Zdjęć Google lub planujesz założyć konto, będziesz chciał dowiedzieć się więcej o wbudowanym systemie rozpoznawania twarzy w Zdjęciach Google (domyślnie włączony), ma na celu wykorzystanie sztucznej inteligencji do lepszego sortowania zdjęć w kategorie / grupy na podstawie tego, kto jest na zdjęciach przesłanych do usługi. 

Korzystając z danych biometrycznych, które mapują twarze i zbierają szczegóły z różnych zdjęć, grupy są tworzone automatycznie, aby pomóc w sortowaniu przesyłanych zdjęć. Jednak czasami możesz zostać poproszony o ręczną pomoc, jeśli zdjęcia są trochę zbyt trudne do skatalogowania przez sztuczną inteligencję Google. Rozpoznawanie twarzy jest dostępne na każdym urządzeniu z dostępem do Zdjęć Google.

Zgodnie z oczekiwaniami wiele osób uznało tę funkcję za uciążliwą i trochę przerażającą, dlatego zdecydowaliśmy się stworzyć przewodnik dotyczący jej wyłączania. Aby wyłączyć rozpoznawanie zdjęć Google, możesz wykonać następujące czynności:

Jak wyłączyć rozpoznawanie twarzy w Zdjęciach Google z Androida lub iOS?

Jeśli dopiero zaczynasz i planujesz korzystać z aplikacji Zdjęcia Google, zostaniesz zapytany, czy chcesz użyć tej funkcji, gdy tylko otworzysz aplikację. Jeśli nie chcesz jej używać, dotknij opcji Nie zezwalaj i gotowe. Jeśli jednak przegapiłeś już ten moment, musisz wykonać następujące czynności. 

1. Najpierw upewnij się, że aplikacja Zdjęcia Google jest w pełni aktualna, a następnie dotknij ikony swojego profilu w prawym górnym rogu. 

2. Następnie dotknij Ustawienia aplikacji zdjęcia > Grupuj podobne twarze. 

3. W tej sekcji upewnij się, że przełącznik grupowania według twarzy jest szary czyli wyłączony

4. Po wprowadzeniu zmian możesz wyjść z ustawienia, a Zdjęcia Google przestaną używać rozpoznawania twarzy.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus