Download, sterowniki

Jak włączyć sekretny czat na Telegramie, czyli szyfrowanie rozmowy end-to-end

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
11.02.2021
Ilość komentarzy
0

Sekretny czat to funkcja w aplikacji Telegram, która sprawia, że cała rozmowa jest szyfrowana end-to-end i przechowywana tylko na urządzeniach rozmówców. Nie są zostawiane żadne ślady na serwerach Telegramu. Jak skorzystać z tej opcji i przeprowadzić rozmowę w sekretnym czacie?

Jak włączyć sekretny czat na Telegramie

Telegram ma domyślnie włączone szyfrowanie wiadomości po stronie serwerowej, jeśli jednak chcesz przeprowadzić jeszcze bezpieczniejsze rozmowy, to możesz wykorzystać funkcję sekretnego czatu. To specjalny tryb rozmowy, w którym przesyłane wiadomości są jeszcze bezpieczniejsze.

Czym jest Sekretny czat w aplikacji Telegram?

Gdy prowadzisz standardowe rozmowy na Telegramie, to wszystkie przesyłane wiadomości, pliki, multimedia i inne dane są przechowywane na serwerach tej usługi. Dzięki temu możliwe jest np. synchronizowanie rozmów na różnych urządzeniach. Co prawda dane przechowywane na serwerach Telegramu są szyfrowane, jednak wciąż nie zmienia to faktu, że pozostawiamy po sobie ślad. Ślad ten jest w formie zaszyfrowanej na serwerach Telegramu, ale w teorii Telegram mógłby do tych danych się dostać (gdyby chciał).

W większości przypadków taka forma zabezpieczeń jest wystarczająca - każda usługa wiążę się z pewnym poziomem zaufania do administratora naszych danych. Czasem jednak może pojawić się konieczność przeprowadzenia nieco bardziej poufnych konwersacji, których nie można powierzyć nikomu poza zainteresowanymi osobami. Warto wiedzieć, że wtedy można wykorzystać znacznie bezpieczniejszy sposób na prowadzenie rozmów: sekretny czat.

Sekretny czat w aplikacji Telegram to specjalny tryb rozmowy, w którym żadne przesyłane przez nas dane nie trafiają na serwery aplikacji Telegram. Wszystkie wiadomości czy multimedia przesyłane są bezpośrednio pomiędzy urządzeniami rozmówców w formie zaszyfrowanej, bez przechowywania ich po drodze na serwerach Telegramu. Oznacza to, że rozmowy te są dostępne tylko na tych urządzeniach, na których je prowadzimy (nie synchronizują się z innymi urządzeniami). Wiadomości nie mogą być przekazywane poza sekretny czat i możemy im nawet ustawić czas, po którym zostaną automatycznie usunięte.

Jak włączyć Sekretny czat w aplikacji Telegram?

Sekretny czat to tryb, który aktywujemy dla nowej rozmowy. Musimy zatem rozpocząć nową rozmowę z wybraną osobą i zaznaczyć, że chcemy ją przeprowadzić w trybie sekretnego czatu. Jest to bardzo proste.

Utwórz nowy sekretny czat

Na głównym ekranie aplikacji Telegram dotknij ikony tworzenia nowej rozmowy. Po wybraniu tej opcji pojawi się lista Twoich kontaktów, a nad nimi znajdziesz dodatkowe tryby rozmów: grupowy, sekretny lub kanał. Wybierz opcję "Nowy sekretny czat".

Na kolejnym ekranie musisz wybrać, z kim chcesz utworzyć sekretny czat. Znajdź na liście osobę, z którą chcesz rozpocząć poufną rozmowę i wybierz ją. Telegram utworzy nową, prywatną konwersację w trybie sekretnego czatu. Zostaniesz poinformowany, że wiadomości są szyfrowane bezpośrednio na urządzeniach. Możesz teraz przesyłać poufne informacje w bezpieczny sposób.

Ekran sekretnego czatu

Swoją szyfrowaną rozmowę znajdziesz na liście konwersacji, z tą różnicą, że ta będzie oznaczona ikoną kłódki z lewej strony. W trakcie rozmowy możesz także dodatkowo uaktywnić samoniszczące się wiadomości. Wystarczy wysunąć na ekranie sekretnego czatu menu w górnym prawym rogu, a następnie wybrać opcję zegaru samoniszczenia.

Pojawi się nowe okienko, w którym możesz wybrać, po jakim czasie wiadomości mają być automatycznie kasowane.

Ustawienia rozmowy sekretnej

Warto także pamiętać o tym, że gdy zakończysz rozmowę, to możesz się jej całkowicie pozbyć, zarówno ze swojego urządzenia, jak i z urządzenia rozmówcy.

Wystarczy zaznaczyć sekretny czat na liście, przytrzymując na nim palec, a następnie wysuń menu za pomocą ikony trzech kropek w górnym prawym rogu i wybrać opcję "Usuń". W nowym okienku zostaniesz zapytany o to, czy chcesz wykasować sekretny czat tylko u siebie, czy też na urządzeniu znajomego. Zatwierdź usunięcie przyciskiem "Usuń" i gotowe.

Rozmowa zostanie usunięta, w zależności od wybranego ustawienia tylko u Ciebie lub zarówno u Ciebie, jak i u Twojego rozmówcy. Po wiadomości nie zostaną żadne ślady, gdyż jej dane były przechowywane bezpośrednio na Twoim smartfonie oraz na smartfonie rozmówcy. Żadne dane o rozmowie nie trafiały na serwery Telegramu.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus