Download, sterowniki

Jak włączyć archiwum relacji na Facebooku i Messengerze, aby zachować swoje relacje

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
10.09.2019
Ilość komentarzy
0

Archiwum relacji na Facebooku i Messengerze to funkcja, która umożliwia zachowywanie swoich zdjęć i filmów po upływie ważności relacji. Dzięki temu udostępnione w relacjach materiały nie znikną bezpowrotnie, gdy relacja zniknie z naszego profilu. Jak to włączyć?

Jak włączyć archiwum relacji na Facebooku

Relacje na Facebooku i Messengerze to świetny sposób, aby szybko podzielić się dowolną chwilą ze swoimi znajomymi. Mają jednak krótkotrwały charakter - relacja jest widoczna na profilu przez 24 godziny, po czym znika bezpowrotnie. Pół biedy, gdy podzieliliśmy się czymś, co było już zapisane w naszym telefonie - te zdjęcia czy filmy zawsze znajdziemy w Galerii. Problem pojawia się, gdy pstryknęliśmy fotkę lub nagraliśmy filmik bezpośrednio na ekranie relacji, bez zachowywania kopii w urządzeniu. Wtedy po zakończeniu relacji nasz materiał staje się dla nas tylko wspomnieniem.

Jeśli często korzystasz z relacji i nie chcesz tracić udostępnionych przez siebie materiałów, to jest na to prosty sposób. Wystarczy włączyć Archiwum relacji. Po włączeniu tej funkcji każda nasza relacja po 24 godzinach trafi do prywatnego archiwum, które możemy w dowolnej chwili przeglądać. W ten sposób każdy film czy zdjęcie z relacji będzie zachowane w naszym własnym archiwum, do którego inni nie mają dostępu. To świetna funkcja dla osób, które nie chcą tracić udostępnianych w relacjach materiałów.

Jak włączyć archiwum relacji na Facebooku?

Uruchom aplikację Facebook, a następnie dotknij ikony z trzema kreskami w górnym prawym rogu. Wyświetli się menu z różnymi opcjami. Wyszukaj w tym miejscu zakładki Ustawienia i prywatność.

Wejdź do ustawień relacji na Facebooku

Następnie udaj się do zakładki Ustawienia relacji. W tym miejscu znajdziesz opcje związane z relacjami. Wejdź w nie, a następnie wybierz zakładkę Archiwum relacji i zaznacz opcję Zapisz w archiwum.

Włącz zapisywanie relacji w archiwum na Facebooku

Od teraz wszystkie opublikowane przez nas relacje będą zachowywane w archiwum. Do archiwum trafią dopiero po tym, jak już utracą swoją ważność, czyli po 24 godzinach od momentu publikacji.

Aby sprawdzić swoje archiwum relacji, przejdź w aplikacji Facebook na swój profil (dotknij ikony swojego profilu w górnym lewym rogu), a następnie wysuń więcej opcji za pomocą ikony trzech kropek i wybierz zakładką Archiwum relacji. W tym miejscu wyświetlą się wszystkie zarchiwizowane relacje z Facebooka.

Jak włączyć archiwum relacji w Messengerze?

Na Messengerze również znajdziemy funkcję archiwizacji relacji. Uruchom aplikację Messenger, a następnie dotknij ikony swojego profilu w górnym lewym rogu. Wyświetlą się ustawienia aplikacji.

Wejdź w ustawieniach do zakładki Relacje, po czym wyszukaj opcji Archiwizuj relacje. Zaznacz tę opcję, zmieniając jej wartość z pozycji wyłączonej do włączonej. Od teraz wszystkie twoje relacje po upływie 24 godzin będą zapisywane i przechowywane w archiwum relacji.

Włącz archiwum relacji na Messengerze

Archiwum relacji znajdziesz tuż pod przełącznikiem opcji, która odpowiada za jej włączenie. Wystarczy dotknąć pola Wyświetl archiwum relacji. W tym miejscu wyświetlą się wszystkie zachowane zdjęcia i filmy z relacji na Messengerze. W każdej chwili możesz przejrzeć tę sekcję i sprawdzić swoje archiwalne treści, publikowane w przeszłych relacjach.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus