Download, sterowniki

Jak włączyć tryb incognito w YouTube na Androidzie i iOS

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
10.07.2018
Ilość komentarzy
0

Chcesz oglądać filmy na YouTube w trybie incognito, tak, aby nie były zapisywane w historii odtworzonych wideo i nie wpływały na to, jakie później YouTube sugeruje filmy w sekcji z rekomendacjami? Możesz skorzystać z trybu incognito, czyli trybu prywatnego, który trafił do YouTube.

Tryb incognito w YouTube - co to jest i jak go włączyć

Tryb incognito, czyli tryb prywatny, jest znany użytkownikom chociażby z przeglądarki internetowej Chrome. Włączenie trybu incognito sprawia, że odwiedzone strony nie są w żaden sposób zapamiętywane i nie trafiają do historii. Po zamknięciu przeglądarki w trybie incognito znikają wszystkie ślady na temat odwiedzonych lub wyszukiwanych stron. Teraz tryb incognito trafił także do aplikacji YouTube na urządzeniach mobilnych. Do czego służy i jak z niego skorzystać?

Co to jest tryb incognito w aplikacji mobilnej YouTube?

Tryb incognito w YouTube jest trybem całkowicie prywatnym. Możesz oglądać co chcesz i nie zostanie to nigdzie zapamiętane. Włączenie tego trybu sprawia, że działamy „pod przykrywką” w aplikacji YouTube i nasza aktywność nie jest rejestrowana ani wykorzystywana do reklam czy rekomendacji.

Dlaczego jest to ważne? Gdy normalnie przeglądamy filmy na YouTube, będąc zalogowanym na swoim profilu, to cała nasza aktywność w serwisie jest zapisywana na naszym koncie Google. W historii odtwarzania możemy sprawdzić, jakie filmy były odtwarzane na naszym koncie, łącznie z uwzględnieniem kolejności ich odtwarzania. Zapisywana jest także historia wyszukiwania, a więc wszystkie hasła, które wpisywaliśmy w wyszukiwarce na YouTube.

YouTube wykorzystuje m.in. historię obejrzanych filmów do tworzenia rekomendacji i sugestii wideo

Dane zebrane w ten sposób można w dowolnej chwili sprawdzić, czy to w aplikacji YouTube, czy też w historii konta Google.Co więcej, historia oglądania i wyszukiwania jest przez YouTube wykorzystywana do tworzenia rekomendacji i wyświetlania reklam – na podstawie tych danych YouTube sugeruje nam m.in. konkretne filmy w zakładce z polecanymi wideo. Z pewnością wielokrotnie zdarzyło Ci się, że otworzyłeś np. wideo z przepisem na jakąś potrawę, a potem YouTube przez dłuższy czas poleciał Ci inne filmiki kulinarne.

W trybie incognito nie jest udzielana informacja o tym, z jakiego konta Google korzystamy, a w historii nie są zapisywane żadne filmy oraz słowa kluczowe, które wpisywaliśmy w wyszukiwarce na YouTube.  Filmy obejrzane w trybie incognito nie są w żaden sposób powiązywane z naszymi gustami i nie są używane do wyświetlania sugerowanych wideo w sekcji z polecanymi filmami.

Jak korzystać z trybu incognito w aplikacji YouTube?

Tryb incognito jest udostępniony w najnowszej wersji aplikacji YouTube. Upewnij się, że masz najnowszą wersję YouTube pobraną ze Sklepu Play lub App Store

Pobierz YouTube ze Sklepu Play

Pobierz YouTube z App Store

Mając najnowszą wersję aplikacji YouTube uruchom ją. Na ekranie głównym dotknij ikony swojego profilu w górnym prawym rogu, aby wysunąć opcje związane ze swoim kontem.

Włącz tryb incognito - YouTube

Wyświetlą się tu odnośniki do sekcji twojego kanału, do płatnych subskrypcji, do opcji przełączania konta, a także do włączenia trybu incognito. Opcja ta zastąpiła możliwość wylogowania się z serwisu. Aby włączyć tryb incognito, dotknij przycisku „Włącz tryb incognito”.

Pojawi się nowe okienko, informujące o tym, że jesteś w trybie incognito. Jak wspomniałem wcześniej, w tym trybie nasza aktywność nie jest rejestrowana na naszym koncie Google. Możemy oglądać filmiki i wyszukiwać różnych słów w wyszukiwarce i nic z tego nie zostanie nigdzie zapamiętane ani zapisane.

Tryb incognito - informacje i funkcja wyłączenia trybu

Jeżeli zdecydujesz się wyjść z trybu incognito, to wystarczy dotknąć ikony trybu prywatnego w górnym prawym rogu (czarna ikona), a następnie z wysuniętego u dołu panelu wybrać opcję „Wyłącz tryb incognito”.

Powrócisz wtedy do ostatnio używanego konta, a wszystkie dane z trybu incognito (obejrzane filmy itp.) przepadną. Tryb incognito wyłącza się również sam, gdy przez dłuższy czas nie korzystamy z aplikacji YouTube.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus