Download, sterowniki

Jak usunąć konto UBER ze swoimi danymi

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
16.04.2018
Ilość komentarzy
0

Zdarzyło Ci się skorzystać z UBERa, ale na dłuższą metę nie interesuje Cię ta usługa? Możesz usunąć konto UBER wraz ze wszystkimi swoimi danymi, takimi jak zapisane formy płatności czy imię i nazwisko oraz numer telefonu. Jak to zrobić?

Jak usunąć konto UBER

Na koncie UBER przechowujemy, wbrew pozorom, sporą ilość danych osobowych. Znajduje się tam nasz numer telefonu, imię i nazwisko, adres e-mail, a także przypisane formy płatności. Oprócz tego w aplikacji możemy ustawić adres zamieszkania i pracy, aby szybciej wybierać często używane lokalizacje do zamawiania przejazdów. Jest tam też historia naszych przejazdów, a więc i lista odwiedzonych miejsc. Jeżeli nie korzystasz już z tej usługi i nie zamierzasz do niej wracać, to warto wiedzieć, jak usunąć konto UBER.

Gdy przestajemy korzystać z jakiejś usługi, to dobrze jest pomyśleć o tym, aby usunąć z niej swoje dane. W ten sposób nie pozostawiamy za sobą porzuconych i zapomnianych kont, których dane mogą być w przyszłości wykorzystywane w nieodpowiedni sposób. Nie wszystkie serwisy i usługi umożliwiają użytkownikowi usunięcie swojego konta, ale na szczęście UBER daje uczciwą opcję usunięcia swojego konta. Jak to zrobić?

Usuwanie konta UBER (oraz UBER Eats) z poziomu aplikacji mobilnej

Warto pamiętać, że wszystkie usługi UBERa są obsługiwane przez jedno konto. Usunięcie konta UBER nie tylko uniemożliwi nam dalsze korzystanie z usługi zamawiania przejazdów, ale również usunie nasze konto z aplikacji UBER Eats.

Swoje konto UBER możesz usunąć przede wszystkim bezpośrednio z poziomu oficjalnej aplikacji UBER. Jest to bardzo proste i zajmie nam tylko chwilę. Aby to zrobić, uruchom UBERa, a następnie upewnij się, że jesteś zalogowany/-a na konto, które chcesz usunąć.

Na ekranie głównym z mapą wysuń menu boczne poprzez dotknięcie przycisku z trzema kreskami w górnym lewym rogu. Z menu wybierz opcję „Ustawienia”.

Wejdź do ustawień UBERa

W ustawieniach przejdź do zakładki „Ustawienia prywatności”, która znajduje się u dołu ekranu. Znajdziesz tu listę opcji związanych z wykorzystaniem twoich danych i lokalizacji. Na samym dole znajdziesz czerwony odnośnik „Usuń konto”.

Przejdź do ustawień prywatności w UBERze

Dotknij czerwonego odnośnika, aby przejść do sekcji usuwania swojego konta. Najpierw musimy potwierdzić swoją tożsamość, wprowadzając hasło do swojego konta. Wpisz swoje hasło, a następnie dotknij przycisku "Dalej”. W kolejnym kroku wyświetli się ostatnie zapytanie o to, czy na pewno chcemy usunąć swojego konto.

Potwierdź usunięcie konta UBER

Jeżeli jesteśmy pewni, że chcemy usunąć konto, to wybieramy opcję „Dalej” i potwierdzamy chęć usunięcia konta. Konto UBER nie jest usuwane od razu – najpierw przechodzi w okres 30-dniowego zamrożenia, w trakcie którego mamy jeszcze możliwość wycofania się ze swojej decyzji (wystarczy w takim wypadku zalogować się ponownie). Jeżeli jednak zdecydowaliśmy się usunąć konto, to wystarczy teraz nie korzystać z UBERa przez 30 dni, a konto zostanie bezpowrotnie usunięte.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus