Download, sterowniki

Jak ustawić status niewidoczny w Battle.net i ukryć swoją obecność w grze

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
13.11.2017
Ilość komentarzy
0

Battle.net pozwala teraz ukryć swój status i być niewidocznym, dzięki czemu twoi znajomi nie wiedzą, w jaką grę grasz i co aktualnie robisz. Możesz całkowicie ukryć swoją obecność. Jak to włączyć?

Battle.net - tryb niewidoczny

Komunikacja w Battle.net obejmuje wszystkie gry firmy Blizzard, dzięki czemu możemy utrzymywać kontakt ze znajomymi z innych gier Blizzarda. Każdy ze znajomych może zobaczyć, w jaką grę aktualnie gramy, jak się nazywa nasza postać, na którym jesteśmy poziomie, w jakiej krainie się znajdujemy lub w jakim trybie się bawimy. Może też do nas napisać, nawet jeśli sam tej gry nie posiada lub aktualnie gra w coś innego.

Dla wielu osób taki poziom integracji to zdecydowanie zbyt dużo. Od lat gracze prosili o dodanie trybu niewidocznego, który umożliwiałby włączenie klienta gry bez pojawiania się w usłudze Battle.net jako osoba dostępna. W końcu każdy ma czasem ochotę pograć samemu, w ciszy i spokoju, bez otrzymywania prywatnych wiadomości lub nachalnych zaproszeń. Trwało to kilka lat, ale na szczęście teraz jest to możliwe. Blizzard w końcu dodał tryb niewidoczny do klienta Blizzard Battle.net.

Tryb niewidoczny w Battle.net

Tryb niewidoczny pozwala ukryć nasz status przed wszystkim wszystkimi znajomymi w Battle.net. Umożliwia włączenie klienta Battle.net Launcher bez ogłaszania swojej obecności wszem i wobec, a także pozwala grać we wszystkie gry Blizzarda w trybie niewidocznym.

Po włączeniu tego trybu znajomi nie widzą ani tego, że jesteśmy aktualnie zalogowani, ani też tego, w jaką grę aktualnie gramy. Dla nich na liście jesteśmy po prostu niedostępni, zupełnie tak, jakbyśmy mieli wyłączonego klienta Battle.net i byli odłączeni od sieci.

Trzeba jednak pamiętać, że tryb niewidoczny działa tylko i wyłącznie na znajomych z Battle.net, dodanych poprzez Rzeczywiste ID (Real ID), ukrywając po prostu przed nimi nasz status. To wszystko. Tryb niewidoczny nie obejmuje już elementów komunikacji unikatowych dla danej gry, więc może działać różnie w zależności od tego, w co gramy. Chodzi tu konkretnie u World of Warcraft.

World of Warcraft posiada swój własny, wbudowany w grę system komunikacji oparty nie tylko na Battle.net, ale również na nazwach postaci. Jeżeli ktoś dodał nas do znajomych w World of Warcraft poprzez Rzeczywisty ID (Real ID - za pomocą adresu e-mail), to owszem, będziemy dla niego niewidoczni, bo jest to funkcja powiązana z Battle.net, a tam jesteśmy ukryci. Jeśli jednak ktoś dodał nas do znajomych poprzez wpisanie nazwy naszego bohatera, to oczywiście wewnątrz gry zobaczy nas jako dostępnych, bo na to tryb niewidoczny już nie oddziałowuje - to wewnętrzna funkcja komunikacyjna konkretnej gry.

WoW - dodanie znajomego przez Real ID lub nazwę postaci

To samo tyczy się gildii, do których przynależymy w World of Warcraft – tryb niewidoczny w Battle.net nie ukryje nas na liście osób w gildii, gdyż te dwie rzeczy nie mają ze sobą nic wspólnego. Tryb niewidoczny ukrywa tylko nasz status w Battle.net przed znajomymi dodanymi za pomocą Rzeczywistego ID. Nie ukrywa nas fizycznie w grach przed osobami, które np. w World of Warcraft należą do tej samej gildii lub stoją obok nas w mieście.

Trzeba jednak powiedzieć, że w pozostałych grach Blizzarda ma to znacznie mniejsze znaczenie niż w World of Warcraft. Nowsze tytuły są w pełni już zintegrowane z Battle.net komunikacyjnie, więc ustawienie trybu niewidocznego praktycznie całkowicie ukryje nas w pozostałych grach, chyba, że ktoś ze znajomych przypadkowo wyląduje w tym samym lobby bądź zostanie nam wylosowany jako przeciwnik w Hearthstone.

Jak włączyć tryb niewidoczny w Battle.net?

Do trybu niewidocznego można przełączyć się w każdej chwili za pomocą okna statusu. Wystarczy, że w oknie Blizzard Battle.net Launcher klikniesz w górnym prawym rogu w swoją nazwę użytkownika, a następnie z rozwijanej listy wybierzesz „Niewidoczny”.

Ustaw tryb niewidoczny

Twoja obecność zostanie ukryta przed znajomymi z Battle.net. Twoi znajomi nie będą teraz widzieć, w co grasz. Dla nich na liście będziesz wyświetlać się jako osoba niedostępna.

Do trybu niewidocznego możemy przejść nawet jeszcze przed zalogowaniem się do launchera. Wystarczy, że na ekranie logowania klikniesz w ikonę koła zębatego.

Tryb niewidoczny przy logowaniu

W rozwijanej liście znajdziesz opcje pozwalające wybrać, jaki status ma być ustawiony tuż po zalogowaniu. Może to być ostatni status, który miałeś/-aś przed wylogowaniem się lub po prostu status niewidoczny. Zaznacz pole „Niewidoczny”.

Teraz, gdy się zalogujesz do klienta Battle.net Launcher, to zauważysz, że twój status został automatycznie ustawiony na niewidoczny. Status możesz zmienić w każdej chwili, klikając w swoje imię i wybierając poziom widoczności.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus