Download, sterowniki

Jak ukryć skróty do stron w Chrome (nowa karta)

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
17.03.2020
Ilość komentarzy
0

Ekran nowej karty w Chrome wyświetla skróty do najczęściej odwiedzanych stron. Jeśli ich nie chcesz, możesz je ukryć, aby się nie wyświetlały. Wtedy na ekranie nowej karty będzie widoczna tylko wyszukiwarka.

Ukryj skróty w Chrome

W przeglądarce Chrome wyświetlają się najczęściej odwiedzane strony. Są one przypisane w formie skrótów do ekranu nowej karty. Za każdym razem, gdy uruchomisz Chrome lub wywołasz nową kartę, zobaczysz ekran z szybkim dostępem do wyszukiwarki, a także ikony skrótów do najczęściej odwiedzanych stron. Możesz też skróty tworzyć samemu i przypinać je ręcznie na stałe.

Nie każdy jednak lubi tę funkcję. Jeśli nie chcesz, aby przeglądarka wyświetlała w ten sposób odnośniki do najczęściej odwiedzanych stron, to możesz wyłączyć tę opcję. Wtedy skróty będą ukryte, a na ekranie nowej karty pojawi się tylko pole z wyszukiwarką. Jak to zrobić?

Zmień ustawienia, by usunąć skróty z Chrome

Uruchom przeglądarkę Chrome lub - jeśli już masz ją włączoną - wywołaj nową kartę. Wyświetli się ekran z wyszukiwarką i skrótami.

Wejdź do opcji ekranu nowej karty

W dolnym prawym rogu ekranu znajdziesz przycisk o nazwie "Dostosuj". Kliknij przycisk, aby wywołać okno z ustawieniami ekranu startowego. Możesz tu zmienić motyw ekranu nowej karty, dostosować tło, a także modyfikować opcje związane ze skrótami.

W nowym okienku wejdź do zakładki "Skróty". W tym miejscu możesz wybrać, jakiego rodzaju skróty mają się wyświetlać - najczęściej odwiedzane witryny czy tylko własne skróty, które zostały ręcznie stworzone.

Włącz opcję ukrywania skrótów w Chrome

Nas jednak interesuje całkowite wyłączenie sekcji skrótów. Za to odpowiada przełącznik "Ukryj skróty", znajdujący się tuż pod spodem. Gdy zaznaczysz to pole, skróty zostaną ukryte i nie będą się już wyświetlać.

Teraz wystarczy zamknąć okno przyciskiem "Gotowe". Skróty znikną z ekranu nowej karty w Chrome. Jeśli zechcesz je kiedyś przywrócić, wystarczy ponownie wywołać okno "Dostosuj", a następnie odznaczyć opcję "Ukryj skróty".

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus