Download, sterowniki

Jak zablokować innego gracza na Playstation 4

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
11.08.2017
Ilość komentarzy
0

Jeśli trafiliśmy na gracza, który kiepsko się zachowuje, trolluje, wyzywa lub dręczy nas niechcianymi wiadomościami, to można go zablokować. Wtedy z taką osobą nie będzie już można grać i nie dostaniemy od niej żadnych wiadomości oraz zaproszeń.

Blokowanie gracza na PS4

Gry wieloosobowe są świetnym sposobem na spędzanie wolnego czasu, jednak każdy, kto choć trochę grał online dobrze wie, że można trafić zarówno na miłe osoby, jak i na toksycznych graczy, psujących rozgrywkę innym. Jeśli nie chcesz grać z takimi osobami, to istnieje na to prosty sposób – wystarczy zablokować ich profile na swoim koncie użytkownika.

Gdy zablokujesz innego gracza, to nigdy więcej nie dołączysz już z nim do jednej grupy (w każdej grze), nie będzie mógł on do Ciebie wysyłać wiadomości ani zaproszeń, a także nie będzie w żaden sposób mógł się więcej z tobą komunikować.

SONY dokładnie wylicza wszystkie skutki blokady, jakimi są:

  • brak możliwości wysyłania sobie zaproszeń do znajomych oraz wiadomości
  • brak możliwości dodawania się do grup
  • brak możliwości podglądania swoich statusów i stanu dostępności
  • brak możliwości wysyłania zaproszeń do gier, do drużyny, społeczności, wydarzeń oraz innych
  • brak możliwości dołączenia do tej samej grupy, nawet poprzez zaproszenia od osób trzecich
  • brak możliwości komentowania swoich aktywności na profilach Playstation

Mówiąc krótko, gdy zablokujemy daną osobę, to stanie się ona praktycznie niewidzialna dla nas w ekosystemie Playstation Network. Jak to zrobić?

Blokowanie innego gracza na Playstation 4

Aby to zrobić, musisz wejść na profil osoby, którą chcesz zablokować. Musisz też znać jej pseudonim lub imię i nazwisko. Zazwyczaj wystarczy pseudonim, który był używany w grze – w przypadku konsol Playstation 4 gracze mają zawsze ten sam pseudonim, co na koncie Playstation Network.

Na ekranie głównym interfejsu Playstation 4 przejdź do górnego menu, a następnie wybierz zakładkę „Znajomi”.

Ekran znajomych w PS4

Jeśli osobę do zablokowania masz aktualnie w znajomych, to znajdź ją na liście znajomych i wejdź na jej profil. Jeśli osoby nie masz w znajomych, to musisz ją najpierw wyszukać – w tym celu wybierz opcję wyszukiwania w górnym lewym rogu, a następnie wpisz pseudonim osoby, którą chcesz zablokować. Następnie wybierz jej profil z listy i wejdź w jego szczegóły.

Po wejściu na profil osoby, którą chcemy zablokować, wyświetlą się szczegóły dotyczące posiadanych gier itp. Znajdziesz tu przycisk z trzema kropkami – zaznacz go i rozwiń przyciskiem X. Spowoduje to wyświetlenie dodatkowego menu.

Wybierz opcję blokady gracza

W tym menu znajdziesz opcję usuwania osoby ze znajomych (jeśli mamy ją na liście znajomych), a także opcję blokowania. Wybierz opcję „Zablokuj” i potwierdź przyciskiem X na padzie. Wybrana osoba zostanie zablokowana i będą obowiązywać teraz wszystkie ograniczenia wypisane powyżej (brak możliwości wspólnej gry, dołączania do jednej drużyny, pisania do siebie nawzajem, wysyłania zaproszeń itp.).

Wszystkie zablokowane osoby znajdziesz w zakładce „Znajomi > Zablokowani gracze”. Jeśli zechcesz kogoś odblokować, to znajdź go na tej liście, wejdź w szczegóły profilu i z opcji wybierz „Odblokuj”.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus