Download, sterowniki

Jak zablokować użytkownika na Disqus i ukryć jego komentarze

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
06.12.2017
Ilość komentarzy
0

Chcesz zablokować kogoś na Disqusie, aby nie widzieć jego komentarzy? Da się zrobić. Komentarze zablokowanego użytkownika będą dla Ciebie niewidoczne na wszystkich stronach korzystających z Disqusa. Jak to zrobić?

Jak blokować innych użytkowników w Disqus?

W sieci można spotkać się z wartościowymi komentarzami oraz z tymi, które… nie zawsze są warte uwagi. Nie jest tajemnicą, że czytanie komentarzy na wielu stronach internetowych potrafi odbić się czkawką. Czasami chciałoby się parę osób po prostu uciszyć, prawda? Warto wiedzieć, że Disqus ma taką możliwość i nawet jako czytelnik możesz zablokować dowolną ilość komentujących, tak, aby nie widzieć ich komentarzy.

Disqus to uniwersalny system komentarzy, w którym użytkownicy używają jednego konta do dodawania komentarzy na wszystkich stronach korzystających z tego systemu. W kontekście blokowania użytkowników ma to ogromny plus – gdy zablokujesz użytkownika w Disqusie, to jego komentarze będą dla Ciebie niewidoczne nie tylko na tej jednej stronie, z poziomu której go zablokowałeś, ale na wszystkich serwisach, które korzystają z tego systemu komentarzy. Jak to zrobić?

Blokowanie użytkowników i ich komentarzy w Disqus

Zablokowanie wybranej osoby sprawi, że wszystkie jej komentarze będą dla Ciebie niewidoczne. Osoba ta nadal będzie mogła odpowiadać na twoje wypowiedzi, ale nie zobaczysz tych komentarzy. Nie będziesz także otrzymywać żadnych powiadomień związanych z tą osobą.

Aby zablokować wybranego użytkownika, musisz przejść do jego profilu Disqus. Jest to łatwe – wystarczy, że obok komentarza klikniesz w nazwę użytkownika autora. Zostaniesz przekierowany/-a do jego profilu, na którym możesz znaleźć wszystkie jego komentarze oraz szczegółowe informacje o danym koncie.

Wejdź do profilu wybranego użytkownika

Tuż obok imienia i nazwiska lub pseudonimu wyświetla się ikona z trzema kropkami, pozwalająca wyświetlić więcej opcji. Kliknij w nią, a następnie z rozwijanej listy wybierz opcję „Block user” (Zablokuj użytkownika).

Zablokuj użytkownika

Blokada sprawia, że nigdy więcej nie zobaczymy tego użytkownika w sekcji komentarzy Disqus. Jak wspomniałem, nie pojawią się nam żadne komentarze tej osoby, a także nie otrzymamy żadnych powiadomień odnośnie tego użytkownika, nawet jeśli skomentuje on nasz wpis. W miejscu komentarza wyświetli się tylko informacja, że został on zablokowany - tak, jak poniżej.

Zablokowany użytkownik i ukryte komentarze

Komentarze będą ukrywane na wszystkich stronach korzystających z Disqusa – jest to blokada globalna, a nie tylko powiązana z daną stroną internetowa.

W dowolnej chwili możesz odblokować użytkownika, np. wtedy, gdy przypadkowo zablokujesz kogoś innego. Aby to zrobić, wejdź do zakładki Home w Disqus.com, a następnie w górnym prawym rogu rozwiń menu użytkownika, klikając w swój awatar. Z rozwijanej listy wybierz zakładkę „Settings”.

Odblokowywanie użytkowników w Disqus

Po wejściu do ustawień udaj się do sekcji „Blocking”. W tym miejscu znajdziesz listę wszystkich użytkowników, którzy zostali przez Ciebie zablokowani. Wystarczy, że klikniesz w przycisk „Unblock”, a użytkownik zostanie odblokowany i znów jego komentarze będą dla Ciebie widoczne.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus