Download, sterowniki

Jak wysyłać znikające wiadomości na Messengerze (Vanish mode)

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
13.11.2020
Ilość komentarzy
0

Znikające wiadomości to takie, które po odczytaniu ich w aplikacji Messenger znikną z historii konwersacji. To nowa opcja w Messengerze, przydatna dla użytkowników chcących wysyłać wiadomości, które ulegną samozniszczeniu i nie zostaną na zawsze w historii.

Znikające wiadomości na Messengerze

Standardowo Messenger pozwala przejrzeć całą historię konwersacji. Owszem, do tej pory mogliśmy usuwać indywidualne wiadomości, ale odbywało się to tylko na naszym urządzeniu. Wiadomość nadal pozostawała u naszego rozmówcy (lub wielu rozmówców w przypadku grupowej konwersacji). Facebook postanowił wprowadzić nową funkcję o nazwie Vanish Mode (z ang. "tryb znikania"), która pozwala wysyłać znikające wiadomości na Messengerze. Te wiadomości ulegają samozniszczeniu po tym, jak rozmówcy je odczytają i zamkną Messengera. Co więcej, jeśli rozmówca przed zniknięciem wiadomości zrobi zrzut ekranu, to zostaniemy o tym poinformowani, podobnie jak na Snapchacie.

Znikające wiadomości w Messengerze - jak je wysyłać?

Opcja ta jest stopniowo udostępniana użytkownikom Messengera, więc jeśli jeszcze u Ciebie nie działa, to znaczy, że musisz poczekać. Facebook wystartował z trybem Vanish Mode w Stanach Zjednoczonych, ale jednocześnie ogłosił, że planuje szybkie wdrożenie tej funkcji globalnie. Można więc się spodziewać, że jeśli jeszcze jej u nas nie ma, to długo na nią nie będziemy musieli czekać.

Korzystanie z trybu Vanish Mode jest bardzo proste i możemy się bardzo szybko przełączać między trybem zwykłych i znikających wiadomości. Wystarczy, że uruchomisz Messengera, a następnie wejdziesz do ekranu rozmowy z wybraną przez siebie osobą. Aby przełączyć się na znikające wiadomości, przeciągnij palcem od dołu do góry ekranu.

Włącz tryb Vanish Mode

Przy pierwszym przeciągnięciu pojawi się ekran powitalny trybu Vanish Mode, informujący o tym, że:

  • wiadomości wysłane w tym trybie znikają po tym, jak rozmówcy je zobaczą i zamkniesz Messengera
  • ponowne przesunięcie palcem w górę od dołu ekranu spowoduje przełączenie z powrotem na tryb zwykłych wiadomości
  • tryb Vanish Mode jest współdzielony, więc jeśli go włączymy w rozmowie grupowej, to obejmie ustawienia nie tylko nasze, ale i naszych rozmówców
  • wiadomości mogą być zgłaszane jako naruszające regulamin Facebooka, co oznacza, że wraz ze zgłoszeniem przesłana do moderacji zostanie także treść znikającej wiadomości, przez co będzie ona przechowywana przez Facebooka do 14 dni

Przejście do trybu Vanish Mode spowoduje także wizualną zmianę na ciemną kolorystykę. Gdy jesteś w trybie Vanish Mode, możesz teraz wysyłać znikające wiadomości. Wszystko, co wyślesz w trakcie trwania tego trybu zostanie wysłane jako znikająca wiadomość - tekst, obrazek, film, cokolwiek.

Znikające wiadomości

Gdy Twój rozmówca odczyta wiadomość, a następnie zamkniesz Messengera, wiadomość zostanie usunięta z historii konwersacji. Jeśli ktoś spróbuje zrobić zrzut ekranu z Twojej wiadomości, to wysłane zostanie powiadomienie, które Cię o tym poinformuje.

Jak wspomniałem, trybu Vanish Mode można używać przez cały czas lub tylko wybiórczo. Jeśli prowadzimy dłuższą rozmowę, w której chcemy wysyłać same znikające wiadomości, to wystarczy włączyć nowy tryb i cały czas w nim pisać. Jeśli jednak chcemy wysłać tylko jedną wiadomość w tym trybie, to należy przełączyć się na Vanish Mode, wysłać wiadomość, a następnie ponownie przeciągnąć palcem od dołu ekranu, by powrócić do klasycznego trybu wprowadzania wiadomości.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus