Download, sterowniki

Jak wyłączyć Szybki dostęp na Dysku Google w przeglądarce i smartfonie

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
18.10.2018
Ilość komentarzy
2

Szybki dostęp w usłudze Dysk Google to funkcja, która po zalogowaniu się na dysk wyświetla ostatnio używane przez nas pliki. Bywa to przydatne, ale jeśli nie chcemy, aby Dysk pokazywał nam ostatnio używane pliki, to możemy to wyłączyć. Jak to zrobić?

Jak wyłączyć Szybki dostęp w Dysku Google

Na Dysku Google znajdziemy funkcję Szybkiego dostępu, która sprawia, że tuż po zalogowaniu się do Dysku za pomocą przeglądarki lub aplikacji mobilnej zobaczymy na samej górze ostatnie używane przez nas pliki. Działa to zarówno dla plików, które umieszczone są na naszym dysku, jak również dla plików, które zostały nam udostępnione przez innych. Nie każdemu jednak ta funkcja się podoba.

Są sytuacje, kiedy nie chcemy, aby na głównym ekranie Dysku Google wyświetlały się ostatnio używane przez nas pliki. Może tak być ze względu na chęć zachowania większej prywatności lub po prostu jest to nam zwyczajnie w świecie niepotrzebne i chcemy, aby wyświetlały się tylko nasze katalogi i pliki, bez żadnych sugestii i ostatnio otwieranych elementów. Na szczęście Szybki dostęp da się wyłączyć, zarówno na Dysku Google w przeglądarce internetowej, jak również w aplikacji mobilnej na Androida i iOS. Jak to zrobić?

Jak wyłączyć Szybki dostęp w usłudze Dysk Google w przeglądarce

Wejdź na stronę Dysku Google i zaloguj się na swoje konto Google, z którego korzystasz. Poczekaj, aż wyświetli się strona główna z zawartością Twojego dysku.

W górnym prawym rogu ekranu kliknij w ikonę z kołem zębatym, aby wysunąć rozwijane menu. Z menu wybierz opcję „Ustawienia”.

Wejdź do ustawień Dysku Google

Pojawi się nowe okienko z opcjami Dysku Google na Twoim koncie. Przewiń ustawienia nieco w dół, aż znajdziesz sekcję „Sugestie”.

W tym miejscu znajduje się opcja odpowiedzialna za wyświetlanie Szybkiego dostępu, czyli opcja o nazwie „Spraw, aby z ważnych plików można było łatwo korzystać, gdy będziesz ich potrzebować, dzięki Szybkiemu dostępowi”. To właśnie to pole odpowiada za działanie tej funkcji.

Wyłącz Szybki dostęp w przeglądarce w Dysku Google

Wystarczy, że odznaczymy tę opcję i zapiszemy zmiany przyciskiem „Gotowe” w górnym prawym rogu. Teraz Szybki dostęp zniknie z Dysku Google i wyświetlać się będzie od razu lista Twoich plików oraz folderów, bez żadnych dodatkowych sugestii.

Jak wyłączyć Szybki dostęp w aplikacji Dysk Google w Androidzie i iOS

Ta sama opcja występuje też w aplikacji mobilnej do obsługi Dysku Google na smartfonach i tabletach. Po uruchomieniu aplikacji Dysk Google wyświetli się nam najpierw sekcja „Szybki dostęp” z listą ostatnio używanych plików, a dopiero poniżej znajdziemy swoje pliki i foldery.

Wyłącz Szybki dostęp w Dysku Google na smartfonie lub tablecie

Jeśli korzystamy z aplikacji Dysku Google, to również i tutaj musimy osobno wyłączyć tę opcję. Jak to zrobić? Uruchom aplikację Dysk Google, a następnie dotknij ikony z trzema kreskami w górnym lewym rogu, aby wysunąć menu.

W wysuniętym menu wybierz opcję „Ustawienia”. Pojawią się opcje Dysku Google. Znajdź tu zakładkę „Sugestie” i odznacz opcję o nazwie „Włącz szybki dostęp”. Po odznaczeniu tej opcji funkcja szybkiego dostępu od razu zniknie z aplikacji.

Dołącz do dyskusji

Nazir

19.10.2018

A mi tam wszystko jedno i nic nie kombinuję

Nazir

19.10.2018

A mi tam wszystko jedno i nic nie kombinuję

comments powered by Disqus