Download, sterowniki

Jak wyłączyć synchronizację kontaktów w Telegramie

Autor
Juan. M
Data dodania
12.02.2021
Ilość komentarzy
0

Telegram jest pionierem w kwestii standardów prywatności w sektorze platform przesyłania wiadomości. W rzeczywistości prywatność jest aspektem pod kątem którego Telegram swojego głównego rywala- WhatsApp. Kiedy instalujemy go na naszym iPhonie lub Androidzie, pierwszą rzeczą, którą robi Telegram, jest pytanie nas o zgodę na synchronizację programu z naszymi kontaktami.

Powiązane: Jak edytować lub modyfikować wiadomości już wysłane na Telegramie.

Kiedy instalujemy aplikację Telegram na naszym iPhonie lub Androidzie, będziemy musieli użyć naszego numeru telefonu, aby zarejestrować się w usłudze. W tym momencie zwykle akceptujemy synchronizację naszych kontaktów z Telegramem. Ma to na celu ułatwienie zapraszania Twoich kontaktów do dołączenia do Telegrama lub, jeśli już z niego korzystają, ułatwienie komunikacji między wami za pośrednictwem aplikacji.

Domyślnie Telegram synchronizuje Twoje kontakty ze swoimi serwerami. W ten sposób, gdy dołączy nowy kontakt, otrzymasz o tym powiadomienie. Twój kontakt będzie również wiedział, że korzystasz z Telegrama.

Na szczęście Telegram umożliwia również jego używanie bez konieczności udostępniania kontaktów w aplikacji do przesyłania wiadomości. Powinieneś wiedzieć, że nawet jeśli zdecydujesz się NIE synchronizować swoich kontaktów z Telegramem, nadal możesz dodawać użytkowników, a inni użytkownicy będą mogli znaleźć Cię w Telegramie przy użyciu Twojej nazwy użytkownika.

Jeśli chcesz zachować jak największą możliwą prywatność, Telegram umożliwia wyłączenie synchronizacji kontaktów. Telegram będzie nadal działał tak, jak zwykle, możesz kontynuować dodawanie użytkowników przy użyciu ich nazw użytkowników lub możesz utworzyć niezależny i konkretny kontakt dedykowany aplikacji Telegram.

Jeśli chcesz poprawić swoją prywatność w Telegramie, dezaktywując dostęp i synchronizację swoich kontaktów z aplikacją na Androida lub iPhone'a:

Jak dezaktywować synchronizację kontaktów Androida z aplikacją Telegram.

1. Otwórz aplikację Telegram na Androida.

2. Kliknij ikonę z trzema poziomymi liniami.

3. W bocznym menu będziesz musiał wybrać opcję: Ustawienia

4. Teraz naciśnij opcję: Prywatność i bezpieczeństwo

5. Otworzy się nowy ekran, w którym należy przewinąć w dół, aż znajdziesz sekcję: Kontakty

6. W sekcji Kontakty musisz odznaczyć opcję: Synchronizacja kontaktów

7. Od tego momentu nowe kontakty, które dodamy do naszego telefonu, przestaną być synchronizowane z Telegramem, ale te już zsynchronizowane pozostaną na serwerach Telegrama.

8. Aby usunąć kontakty już zsynchronizowane, na tym ekranie konfiguracyjnym należy kliknąć: Usuń zsynchronizowane kontakty.

9. Musisz tylko potwierdzić usunięcie i to wszystko.

 

Jak wyłączyć dostęp Telegrama do kontaktów iPhone'a.

1. Otwórz aplikację Telegram.

2. W aplikacji przejdź bezpośrednio do sekcji Ustawienia

3. Tutaj będziesz musiał wybrać opcję: Prywatność i bezpieczeństwo

4. Następnie przejdź do Ustawień danych

5. Na tym ekranie konfiguracyjnym będziesz musiał wyłączyć opcję: Synchronizuj kontakty

6. Aby usunąć kontakty, które zostały już zsynchronizowane, możesz również kliknąć opcję: Usuń zsynchronizowane kontakty

 

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus