Download, sterowniki

Jak wyłączyć „Polecane kategorie” w Google Chrome (Android i iOS)

Autor
Juan. M
Data dodania
05.10.2020
Ilość komentarzy
0

Jeśli używasz przeglądarki Google Chrome na urządzeniu mobilnym z systemem Android lub iOS do przeglądania Internetu i wyszukiwania w Google, z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć nowo dodaną opcję filtrowania Polecane kategorie. Nowo dodane kategorie umożliwiają dostosowanie wyników wyszukiwania w Google dla takich elementów, jak Nowe, Filmy, Przepisy, Moda i tak dalej.

Związane z: Jak włączyć historię powiadomień w Androidzie 11

Google Chrome jest najczęściej używaną przeglądarką internetową na wszystkich urządzeniach. Chociaż Google Chrome jest świetny, istnieją pewne funkcje i aspekty, które możesz chcieć zmienić. Od niedawna w wynikach wyszukiwania można zauważyć Polecane kategorie. Jeśli ta opcja filtrowania nie jest Ci potrzebna, to postępuj zgodnie z instrukcją, aby się jej pozbyć. Wyświetla się ona bowiem pod każdym wyszukiwaniem wykonanym za pomocą przeglądarki i wyszukiwarki.

Jak usunąć polecane kategorie w przeglądarce Chrome podczas wyszukiwania w Google?

Dostosowywanie Google Chrome jest na ogół łatwe, jednak istnieje wiele opcji, do których nie można łatwo uzyskać dostępu z menu ustawień. Te opcje wymagają dostępu poprzez komendę chrome://flags. We flagach Chrome dostępne są tysiące różnych opcji, które można dostosować, albo zmienić za ich pomocą sposób, w jaki Chrome wygląda i działa.

Najpierw upewnij się, że przeglądarka Google Chrome jest aktualna, a następnie skopiuj i wklej lub wpisz chrome://flags w pasku adresu. Zatwierdź komendę, aby wyświetlić dodatkowe ustawienia.

Spowoduje to przejście do strony ustawień zaawansowanych Chrome. Na samej górze znajdziesz wyszukiwarkę, która ułatwi Ci znalezienie odpowiedniej opcji. Wyszukaj tam poniższe frazy: query tiles

Spowoduje to wyświetlenie opcji (podświetlonej na żółto) o nazwie Show query tiles. Pod tym wpisem zobaczysz, jaką ta opcja ma ustawioną wartość - będzie tu wartość domyślna, czyli Default.

Teraz, po prostu, zmień to z Default na Disabled, a następnie naciśnij przycisk Relaunch na dole ekranu. Spowoduje to ponowne uruchomienie Chrome, odświeżenie ustawienia i usunięcie wszystkich polecanych kategorii.

Podobnie jak wiele innych ustawień i funkcji przeglądarki Google Chrome, takie ustawienie może nie być permanentne. Google ma tendencję do zezwalania na tego rodzaju dostosowania przez krótki czas, zanim wymusi na nas zmiany - czy to przez zresetowanie naszych ustawień, czy też poprzez wyłączenie możliwości zarządzania tymi opcjami. Na chwilę obecną jednak możesz skorzystać z tego rozwiązania, aby pozbyć się polecanych kategorii.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus