Download, sterowniki

Jak wyłączyć i zablokować wiadomości z gier na Facebooku i Messengerze

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
14.05.2018
Ilość komentarzy
0

Zagrałeś/-aś w jakąś grę na Facebooku lub Messengerze i teraz otrzymujesz od niej wiadomości w osobnej konwersacji? Błyskawiczne gry na Facebooku wysyłają wiadomości z wyzwaniami i zachęcają do ponownej rozgrywki. Zobacz, jak wyłączyć i zablokować wiadomości z gier na Facebooku.

Jak wyłączyć wiadomości z gier na Facebooku i w Messengerze

Gdy zagramy w jakąś grę na Facebooku lub bezpośrednio w Messengerze, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że od tej pory będziemy otrzymywać wiadomości zachęcające nas do ponownej rozgrywki. Gry na Facebooku i Messengerze wysyłają różnego rodzaju wiadomości z wyzwaniami i nagrodami, wszystko po to, aby zachęcić graczy do ponownej rozgrywki.

Wiadomości wysłane z gier są widoczne jako osobne konwersacje i wyświetlają się na tej samej liście konwersacji, co nasze rozmowy ze znajomymi. Jeżeli sporo gramy na Facebooku lub w Messengerze, to po pewnym czasie nasza lista konwersacji zostanie w dużej mierze wypełniona przez gry. Na szczęście jest sposób na to, aby wyłączyć i zablokować wiadomości z gier, oczywiście bez konieczności blokowania możliwości grania.

Blokowanie wiadomości z gier na Facebooku na komputerze

Wiadomości z gier można wyłączyć zarówno z poziomu strony Facebooka na komputerze jak i z poziomu aplikacji Messenger w smartfonie. Zacznijmy od blokady wiadomości na komputerze.

Wejdź na stronę Facebooka, a następnie otwórz okienko rozmowy, w której widoczne są wiadomości z gry, w którą zagrałeś/-aś.  W okienku rozmowy kliknij w ikonę koła zębatego w górnym prawym rogu.

Wysunięte zostanie niewielkie menu z opcjami danej rozmowy. Aby wyłączyć wiadomości od danej gry, wystarczy z listy wybrać opcję „Wyłącz wiadomości”. Gdy ta opcja zostanie uaktywniona, to dana gra nie będzie mogła już do nas wysyłać żadnych automatycznych wiadomości.

Wyłączanie wiadomości na Facebooku

Jeżeli dodatkowo chcesz zrobić porządek w swoich rozmowach, to możesz usunąć całą historię wiadomości otrzymanych od danej gry. Wystarczy, że klikniesz w ikonę koła zębatego i klikniesz „Usuń konwersację”. Cała rozmowa zniknie z listy konwersacji i gra nie będzie się już wyświetlać pomiędzy konwersacjami z Twoimi znajomymi.

Oczywiście w żaden sposób nie blokuje to możliwości dalszego grania w wybrany tytuł. Powyższy sposób blokuje jedynie otrzymywanie wiadomości z danej gry i nie wpływa na możliwość udziału w zabawie.

Blokowanie wiadomości z gier w Messengerze na smartfonie

Jeżeli głównie korzystasz z Messengera w smartfonie, to warto wiedzieć, że tu również da się zablokować wiadomości z gier. Procedura jest dokładnie taka sama, jak powyżej, a różnica polega tylko na nieco innym umiejscowieniu potrzebnych opcji.

Otwórz aplikację Messenger w smartfonie lub tablecie, a następnie na liście konwersacji znajdź rozmowę, w której są wyświetlane wiadomości z gier. Otwórz tę rozmowę.

Po otwarciu rozmowy dotknij na górnym pasku przycisku „Zarządzaj”. Pojawi się nowe okienko z dodatkowymi opcjami, które są powiązane z tą rozmową. Wybierz opcję „Zarządzaj wiadomościami”.

Przejdź do zarządzania wiadomościami w Messengerze

Z dołu ekranu zostanie wysunięte niewielkie menu, w którym znajdziesz opcję „Wyłącz wszystkie wiadomości”. Domyślnie ta opcja jest odznaczona, co znaczy, że dana gra ma możliwość wysyłania nam wiadomości. Wystarczy, że zaznaczymy tę opcję, a gra nie będzie mogła do nas więcej wysyłać żadnych ofert i innych wiadomości zachęcających.

Wyłączanie wiadomości z gier w Messengerze

Po zablokowaniu wiadomości możesz usunąć całą konwersację, aby nie zaśmiecała Ci listy rozmów w Messengerze. Wystarczy, że przejdziesz do szczegółów tej rozmowy (ikona „i” w górnym prawym rogu), a następnie dotkniesz ikony z trzema kropkami (ponownie w górnym prawym rogu) i wybierzesz opcję „Usuń konwersację”.

Wiadomości zostaną zablokowane z danej gry, a rozmowa z nią usunięta. Oczywiście w żaden sposób nie wpływa to na możliwość gry – dalej możesz korzystać z danej gry i brać udział w rozgrywce, ale od tej pory nie będziesz otrzymywać od niej żadnych wiadomości.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus