Download, sterowniki

Jak włączyć lub wyłączyć nowy wygląd Facebooka

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
02.04.2020
Ilość komentarzy
0

Nowy wygląd Facebooka odświeża interfejs serwisu społecznościowego i ujednolica go bardziej z wyglądem mobilnej wersji. Zobacz, jak włączyć lub wyłączyć nowy wygląd Facebooka na swoim koncie.

Jak włączyć lub wyłączyć nowy wygląd Facebooka

Facebook zapowiedział już w 2019 roku, że planowane jest całkowite odświeżenie interfejsu serwisu społecznościowego w wersji na komputery. Nowy wygląd Facebooka wdrażany jest stopniowo i nie jest jeszcze dostępny absolutnie dla wszystkich użytkowników. Z czasem jednak przybywa osób, które mogą przetestować nowy design. W tym artykule przyjrzymy się temu, jak zapisać się do testów nowego wyglądu, jak włączyć nowy wygląd, gdy jest on dla nas dostępny, a także jak go wyłączyć i powrócić do starego Facebooka, jeśli ten nowy nam się nie podoba.

Jak się zapisać do testów, by sprawdzić nowy wygląd Facebooka?

Jeśli Facebook udostępni Ci nowy wygląd, otrzymasz stosowne powiadomienie. Nie musisz jednak czekać, aż zostaniesz wylosowany spośród milionów użytkowników. Możesz zwiększyć swoje szanse, dobrowolnie zapisując się do testów nowego wyglądu Facebooka. Aby to zrobić, wejdź w poniższy link:

Zapisz się do testów nowego wyglądu Facebooka

Upewnij się, że wchodząc w link jesteś zalogowany(-a) na swoje konto na Facebooku. Pojawi się podstrona, na której możesz przejrzeć wszystkie nowości oferowane przez redesign Facebooka. Przewiń zawartość strony na sam dół.

Dołącz do listy oczekujących na nowy wygląd Facebooka

W tym miejscu znajdziesz możliwość zapisania się do listy osób oczekujących. Kliknij w tym celu w niebieski przycisk "Dołącz do listy oczekujących". Teraz pozostaje czekać, aż Facebook uaktywni tę opcję na naszym koncie. Gdy tak się stanie, otrzymasz powiadomienie.

Jak włączyć nowy wygląd Facebooka?

Jeśli nowy wygląd Facebooka zostanie uaktywniony na Twoim koncie, to pojawi się możliwość przełączania między starym a nowym interfejsem. Włączenie nowego wyglądu jest proste.

Wejdź na Facebooka, a następnie na górnym pasku rozwiń menu za pomocą strzałki po prawej stronie. Z listy dostępnych opcji w menu wybierz "Zacznij korzystać z nowego Facebooka".

Przełącz się na nowego Facebooka

Facebook przełączy się na nowy wygląd i zobaczysz teraz nowy interfejs. Twoje ustawienia zostaną zapamiętane.

Jak wyłączyć nowy wygląd Facebooka?

Póki co nie ma żadnego przymusu, aby korzystać z nowego wyglądu Facebooka. Nawet jeśli dostaniesz dostęp do tej opcji, to nadal możesz powrócić do starego interfejsu. Można mieć nadzieję, że tak pozostanie (przynajmniej przez jakiś czas) po tym, jak już Facebook zdecyduje się wdrożyć nowy wygląd dla wszystkich użytkowników. Jeśli nie podoba Ci się nowy wygląd Facebooka, to możesz powrócić do klasycznego interfejsu.

Aby to zrobić, wejdź na Facebooka i ponownie wysuń menu w górnym prawym rogu. Tu na liście dostępnych opcji znajdziesz teraz funkcję "Przełącz na klasyczny wygląd Facebooka". Wybranie tej opcji spowoduje powrót do starego interfejsu.

Wyłącz nowy wygląd Facebooka

W ten sposób, gdy uzyskasz już dostęp do nowego wyglądu, możesz łatwo i szybko przełączać się między klasyczną a odświeżoną wersją Facebooka. Wystarczy tylko wybrać odpowiednią opcję z rozwijanego menu.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus