Download, sterowniki

Jak usunąć wszystkie zdjęcia z Google (Zdjęcia Google)

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
13.05.2020
Ilość komentarzy
0

Masz bałagan w Zdjęciach Google? Usługa zsynchronizowała masę niepotrzebnych zdjęć? Chcesz usunąć wszystkie zdjęcia ze Zdjęć Google, aby zacząć od zera? Możesz to zrobić bardzo szybko.

Jak usunąć wszystkie Zdjęcia Google

Zdjęcia Google to usługa, w której możemy przechowywać w zasadzie niezliczoną ilość zdjęć. Oprócz możliwości ręcznego przesyłania zdjęć, Zdjęcia Google potrafią synchronizować automatycznie wszystkie nowe fotografie, które pstrykniemy smartfonem. W praktyce może się okazać, że mamy tam mnóstwo zdjęć, których wcale nie chcemy przechowywać na swoim koncie Google. Jak je wszystkie stamtąd usunąć?

Jak usunąć wszystkie Zdjęcia Google?

Zdecydowanie najłatwiej i najszybciej można to zrobić korzystając z przeglądarki internetowej w komputerze. Wszystkie zdjęcia są synchronizowane na naszym koncie Google, więc mamy do nich dostęp z każdego urządzenia, z którego zalogujemy się na swoje konto. Zacznijmy zatem od tego, aby w przeglądarce wejść na stronę usługi:

Przejdź do Zdjęć Google

Zaloguj się na swoje konto Google. Wyświetli się teraz lista wszystkich zdjęć zsynchronizowanych z usługą Zdjęcia Google. To dokładnie ta sama lista, która wyświetla się np. w smartfonie w aplikacji Zdjęcia Google.

Wejdź do sekcji Zdjęcia

Upewnij się, że jesteś w sekcji Zdjęcia (wybierz ją w menu po lewej stronie), gdyż to właśnie tu wyświetla się lista wszystkich zsynchronizowanych fotografii, w kolejności od najnowszych do najstarszych. Najedź kursorem myszy na pierwsze zdjęcie i zaznacz je. Włączy się tryb zaznaczania.

Zaznacz pierwsze zdjęcie

Aby teraz szybko zaznaczyć wszystkie swoje zdjęcia, przewiń listę zdjęć na sam dół. Możesz to zrobić bardzo szybko za pomocą linii czasu po prawej stronie - najedź kursorem na prawą część ekranu, co spowoduje wyświetlenie osi czasu. Przytrzymaj lewy przycisk myszy i przeciągnij suwak na sam dół.

Przesuń stronę na sam dół

Gdy jesteś już na samym dole, zobaczysz swoje najstarsze zdjęcia zsynchronizowane w Google. Przytrzymaj teraz klawisz Shift na klawiaturze, a następnie - cały czas trzymając Shift - kliknij lewym przyciskiem myszy w ostatnią fotografię.

Spowoduje to zaznaczenie wszystkich zdjęć w zakresie od pierwszego (najnowszego) zdjęcia do ostatniego (najstarszego). Na górnym pasku narzędzi zobaczysz teraz, ile zdjęć zostało zaznaczonych.

Zaznacz ostatnie zdjęcie i kliknij ikonę usuwania

Aby usunąć zdjęcia, kliknij ikonę kosza w górnym prawym rogu. Zdjęcia Google zapytają Cię jeszcze, czy na pewno chcesz przenieść fotografie do kosza. Potwierdź chęć usunięcia zdjęć. I gotowe - zdjęcia zostaną usunięte.

Usunięte zdjęcia trafią do kosza, z którego zostaną automatycznie wykasowane po 60 dniach. Jeśli Ci to jednak nie odpowiada, to możesz opróżnić kosz samodzielnie.

Opróżnij kosz ze Zdjęć Google

W tym celu w Zdjęciach Google wysuń menu boczne za pomocą ikony z trzema kreskami w górnym lewym rogu, a następnie wejdź do zakładki Kosz. Po wejściu do kosza kliknij opcję Opróżnij kosz w górnym prawym rogu - wszystkie zdjęcia zostaną bezpowrotnie usunięte.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus