Download, sterowniki

Jak usunąć grupę na Facebooku na telefonie

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
31.07.2019
Ilość komentarzy
0

Chcesz usunąć swoją grupę na Facebooku z poziomu telefonu, ale nie wiesz, jak to zrobić w aplikacji mobilnej na Androidzie lub iOS? W tym poradniku pokażemy, jak usunąć wszystkich członków grupy, a następnie wykasować samą grupę z Facebooka.

Jak usunąć grupę na Facebooku na telefonie

Zarządzasz grupą na Facebooku, ale przymiera on pustkami? Jeśli nie masz już siły i motywacji do dalszego prowadzenia grupy, a nie masz też nikogo, kto mógłby „przejąć pałeczkę“, to pozostaje wykasowanie takiej grupy z Facebooka. Tylko jak to zrobić? Proces ten wymaga wykonania dwóch kroków: usunięcia wszystkich członków grupy, aby pozostała ona pusta, a następnie wykasowania pustej grupy z Facebooka.

Pokazywaliśmy już, jak usunąć grupę na Facebooku z poziomu komputera, ale wiele osób korzysta z serwisu społecznościowego wyłącznie na urządzeniu mobilnym. Jak w takim razie usunąć grupę na Facebooku na telefonie? Zobaczmy.

Usuwanie grupy na Facebooku na telefonie

Proces ten jest bardzo podobny do tego, w jaki sposób możemy usunąć grupę na komputerze. Uruchom w swoim telefonie aplikację Facebook, a następnie na ekranie głównym dotknij ikony z trzema kreskami, by wejść do menu.

W menu poszukaj swojej grupy na liście przypiętych pozycji. Jeśli nie możesz jej znaleźć, wejdź do zakładki Grupy i wyszukaj swojej grupy w tym miejscu (możesz użyć wyszukiwarki, aby znaleźć ją po nazwie).

Wyświetl grupę i członków

Gdy już wejdziesz w szczegóły swojej grupy, wyświetli się ekran, na którym znajdziesz nazwę grupy i zdjęcia osób do niej przynależących. Dotknij ikony członków grupy, aby wyświetlić listę wszystkich osób, które należą do grupy.

Musisz teraz usunąć wszystkie osoby, aż w grupie nie pozostanie nikt poza Tobą. W tym celu dotknij ikony z trzema kropkami obok członka grupy, a następnie wybierz opcję Usuń członka grupy.

Usuń członka grupy

Gdy usuniesz w ten sposób wszystkie osoby, to na końcu pozostanie Ci opuszczenie grupy. Aby to zrobić, dotknij swojego imienia i nazwiska na liście członków grupy. Wyświetli się nowe okienko ze szczegółami danego użytkownika.

Pod twoim zdjęciem znajduje się ikona Więcej. Dotknij jej, a następnie z rozwijanego menu wybierz opcję Opuść grupę.

Opuść pustą grupę

Gdy to zrobisz, pojawi się informacja o tym, że w momencie opuszczenia grupy zrzekniesz się również statusu administratora i zostanie on przekazany komuś innemu. Jako że nikogo innego w grupie poza Tobą nie ma, to status administratora nie zostanie przekazany już nikomu innemu.

Potwierdź opuszczenie grupy. Pozostawisz w ten sposób grupę pustą, więc Facebook oznaczy ją jako kwalifikującą się do usunięcia. Pusta grupa po chwili zostanie usunięta.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus