Download, sterowniki

Jak masowo usunąć aplikacje i witryny powiązane z Facebookiem

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
16.04.2018
Ilość komentarzy
0

Zastanawiasz się, jak masowo usunąć aplikacje i strony internetowe, które przez wszystkie lata zostały powiązane z Twoim kontem na Facebooku? Serwis umożliwia teraz funkcję masowego usuwania aplikacji, które mają dostęp do Twoich danych z Facebooka. Jak z tego skorzystać?

Masowe usuwanie aplikacji z Facebooka

Kiedy logujemy się na jakichś stronach za pomocą konta na Facebooku, to udostępniamy swoje dane. Podobnie dzieje się, gdy korzystamy z gier na Facebooku, a także gdy autoryzujemy przeróżne aplikacje na portalu społecznościowym za pomocą swojego profilu. Wszystkie te strony, serwisy, usługi, gry i aplikacje mają dostęp do naszego konta, a także do naszych danych. Warto wiedzieć, jak masowo usunąć aplikacje z konta Facebook i wycofać im uprawnienia.

Co prawda Facebook zawsze pozwalał usuwać aplikacje powiązane z naszym kontem, ale ciężko było uznać dostępne wtedy  rozwiązanie za wygodne. Konieczne było pojedyncze usuwanie aplikacji i każdorazowe potwierdzanie tej opcji w nowym okienku. W przypadku, gdy do usunięcia było nawet kilkaset aplikacji i stron powiązanych z kontem, wiele osób rezygnowało z tego, gdyż było to zbyt czasochłonne.

Na szczęście ostatnie afery związane z Cambridge Analytica uzmysłowiły programistom Facebooka, że trzeba coś z tym zrobić. Dlatego teraz każdy użytkownik Facebooka może masowo usuwać aplikacje powiązane ze swoim kontem, zaznaczając je na liście i potwierdzając operację jednym przyciskiem.

Masowe usuwanie aplikacji z konta na Facebooku

Opcja usuwania aplikacji jest dostępna w tym samym miejscu, co zawsze, tylko że teraz posiada funkcję wybierania wielu aplikacji jednocześnie i usuwania ich za jednym razem. Aby się tam dostać, należy wejść na stronę Facebook.com, a następnie kliknąć w ikonę strzałki w górnym prawym rogu, by rozwinąć menu. Z rozwijanego menu wybierz „Ustawienia”.

W ustawieniach wybierz z lewej strony zakładkę „Aplikacje i witryny”. Pojawi się teraz odświeżony panel, wyświetlający listę wszystkich usług, aplikacji i stron internetowych, w których logowaliśmy się za pomocą konta na Facebooku.

Wejdź do zakładki z Aplikacjami i witrynami na koncie Facebook

Wszystkie aplikacje podzielone są na trzy kategorie:

Aktywne – te aplikacje i strony, które cały czas mają dostęp do Twojego konta na Facebooku ORAZ mogą dalej zbierać aktualne informacje na Twój temat

Wygasłe – te aplikacje i strony, które cały czas mają dostęp do Twojego konta na Facebooku, ale dawno się w nich nie logowałeś, więc nie mogą zbierać już nowych informacji na Twój temat (mogą jednak przechowywać stare, kiedyś udostępnione dane)

Usunięte – te aplikacje i strony, które nie mają już dostępu do naszego konta i nie mogą zbierać nowych informacji na nasz temat (mogą jednak dalej przechowywać informacje, które kiedyś im udzieliliśmy – szczegóły danej aplikacji pokazują, jak te dane wykasować)

W każdej zakładce znajdziesz listę aplikacji pasujących do jednego z powyższych kryteriów. Aplikacje możemy usuwać z zakładek „Aktywne” oraz „Wygasłe”.

Usuwanie aplikacji z zakładki Aktywne

Samo usuwanie aplikacji i witryn z naszego konta jest bardzo proste. Wystarczy zaznaczyć haczykiem na liście te aplikacje, które chcemy usunąć z naszego konta, a następnie kliknąć przycisk „Usuń”. Możemy zaznaczyć dowolną ilość aplikacji i wszystkie je usunąć za jednym razem. Trzeba jednak pamiętać, że usunięcie aplikacji powoduje:

a) wycofanie dostępu tej aplikacji do naszego konta

b) zaprzestanie udostępniania nowych informacji

c) uniemożliwienie logowania za pomocą konta na Facebooku w wybranej aplikacji

Usunięcie aplikacji lub witryny nie powoduje jednak wykasowania danych, które dana aplikacja mogła na nasz temat zebrać. Niestety, Facebook nie ma mocy sprawczej, która umożliwiałaby zdalne czyszczenie baz danych poszczególnych aplikacji i witryn, którym daliśmy zgodę na kolekcjonowanie informacji na nasz temat. W takiej sytuacji pomaga jednak zakładka „Usunięte”.

Zakładka z usuniętymi aplikacjami

Informacje w zakładce „Usunięte” są przechowywane specjalnie dla nas, po to, abyśmy wiedzieli, jakim witrynom i aplikacjom udostępniliśmy w przeszłości dane i gdzie się zgłosić po to, aby te dane zostały usunięte.

Gdy klikniemy w wybraną aplikację z zakładki „Usunięte”, to wyświetli się nasz identyfikator użytkownika w danej aplikacji, a także odnośnik do polityki prywatności wybranej usługi, gry, aplikacji czy strony. W polityce prywatności każdej aplikacji czy witryny możemy znaleźć informacje o tym, gdzie się zgłosić, aby usunąć swoje dane osobowe – możemy wtedy podać swój identyfikator i skontaktować się z daną aplikacją, aby nasze dane zostały usunięte. 

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus