Download, sterowniki

Jak wyłączyć rozszerzony tryb chroniony w Internet Explorer 10?

Autor
Kamil Rogala
Data dodania
12.09.2013
Ilość komentarzy
0

Wbrew pozorom bardzo zaawansowane technologie i systemy zabezpieczające mogą utrudnić codzienne, komfortowe korzystanie z komputera. Przykładem może być rozszerzony tryb chroniony w przeglądarce Internet Explorer 10 lub 11. Na szczęście istnieje możliwość wyłączenia tej przydatnej, choć nieco uciążliwej opcji.

Rozszerzony tryb chroniony blokuje wszystkie, nawet potencjalnie niebezpieczne akcje wywoływane przez użytkownika oraz działania automatyczne, które mogą zagrozić prywatności. Ulepszony tryb ochrony zapewnia również dodatkową ochronę przed szkodliwymi witrynami WWW przy użyciu 64-bitowych procesów w 64-bitowych wersjach systemu Windows. Na komputerach z systemem Windows 8, ulepszony tryb chroniony ogranicza również ingerowanie Internet Explorera w rejestr oraz system plików. Niestety zabezpieczenie to jest tak skuteczne i skrupulatne, że przeszkadza w codziennej pracy.

Teoretycznie tryb ten bardzo szybko i bezproblemowo możemy wyłączyć. Wystarczy przejść do opcji internetowych w przeglądarce Internet Explorer, a następnie kliknąć na zakładkę „Zaawansowane”, Wyświetloną listę należy przewinąć praktycznie na sam dół, a następnie odznaczyć znacznik przy opcji „Włącz rozszerzony tryb chroniony”. Należy pamiętać, że wszystkie zmiany wejdą w życie dopiero po ponownym uruchomieniu komputera.

Niestety w niektórych przypadkach, mimo uprawnień administratora, opcja ta może być nieaktywna. Problem może pojawić się w niektórych edycjach systemu operacyjnego Windows 7, choć istnieje rozwiązanie. W pierwszej kolejności klikamy na przycisk „Start”, a następnie w pole wyszukiwania wpisujemy „gpedit.msc” by włączyć moduł edytora lokalnych zasad grupy. W kolejnym kroku za pomocą drzewka katalogów po lewej stronie kierujemy się do następującej lokalizacji:

Konfiguracja komputera > Szablony administracyjne > Składniki systemu Windows > Internet Explorer > Internetowy panel sterowania > Strona zaawansowane

W tym miejscu znajdziemy pozycję „Włącz rozszerzony tryb chroniony” – klikamy na nią dwukrotnie, a następnie wybieramy odpowiednią opcję.

- Opcja „Nie skonfigurowano” oznacza, że każdy może uzyskać dostęp do tej opcji bez znaczenia na rodzaj posiadanego konta: administrator, gość, zwykły użytkownik etc.

- Opcja „Włączone” oznacza, że opcja ta jest włączona i nie może zostać zmieniona nawet przez administratora.

- Opcja „Wyłączone” oznacza, że opcja ta jest wyłączone dla wszystkich użytkowników i nie może zostać włączona przez nikogo, nawet użytkownika z uprawnieniami administratora.

Jeśli chcemy mieć możliwość późniejszej ingerencji w ustawienie rozszerzonego trybu chronionego, możemy wybrać opcję „Nie skonfigurowano”. Jeśli jednak chcemy mieć spokój i nie mamy zamiaru nigdy ingerować w to ustawienie, zaznaczamy opcję „Wyłączone”.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus