Download, sterowniki

Jak włączyć funkcję Znajomi w pobliżu na Facebooku i jak jej używać

Autor
Błażej Starosta
Data dodania
11.09.2017
Ilość komentarzy
0

Facebook posiada funkcję, która pokazuje znajomych znajdujących się w pobliżu. Jak z tego korzystać, jak to włączyć i jak samemu udostępnić swoją lokalizację znajomych?

Facebook - jak używać funkcji Znajomi w pobliżu

Zdarzyło Ci się, że byłeś/-aś na mieście i naszła Cię ochota na sprawdzenie, czy ktoś z twoich znajomych również jest w okolicy? Jeśli tak, to warto wiedzieć, że pozwala na to funkcja Znajomi w pobliżu, która jest dostępna dla użytkowników Facebooka z Androidem oraz iPhone.

Znajomi w pobliżu to funkcja, która nie jest żadną nowością, ale wciąż wiele osób nie wie, jak z niej korzystać i jak ją włączyć. Dzięki tej opcji jesteś w stanie sprawdzić, czy ktoś z twoich znajomych znajduje się aktualnie (lub niedawno się zameldował) w twojej bezpośredniej okolicy. To świetna sprawa, gdy jesteś ze znajomymi na imprezie i chcesz sprawdzić, czy ktoś ze znajomych również bawi się w pobliżu.

Jak włączyć funkcję Znajomi w pobliżu, aby być widocznym dla innych?

Aby włączyć tę funkcję, należy posiadać smartfona lub tablet z Androidem bądź urządzenie z iOS (iPhone, iPad lub iPod Touch). Należy w swoim urządzeniu mieć zainstalowaną aplikację Facebook ze Sklepu Play lub z AppStore.

Otwórz aplikację Facebook i na pasku narzędzi dotknij ikony z trzema kreskami („Więcej”).

Wejdź do sekcji znajomych w pobliżu

Pojawi się lista opcji Facebooka. Znajdź na liście i wybierz opcję o nazwie „Znajomi w pobliżu”. Na następnym ekranie dotknij ikony z kołem zębatym w górnym prawym rogu.

Wejdź do ustawień znajomych w pobliżu

 

Pojawią się ustawienia opcji znajomych w pobliżu. Przede wszystkim upewnij się, że główny przełącznik „Znajomi w pobliżu” jest zaznaczony, aby ta opcja była włączona na twoim koncie i smartfonie.

Włącz opcję znajomych w pobliżu i wybierz, dla kogo chcesz udostępniać lokalizację

Poniżej możesz dotknąć belki z grupami twoich znajomych, aby wybrać, dla kogo będzie udostępniana twoja lokalizacja. Jeżeli chcesz, aby widzieli cię wszyscy znajomi z Facebooka, to wybierz opcję „Znajomi”. Jeśli z kolei chcesz, aby twoja lokalizacja była widoczna tylko dla twoich najbliższych znajomych lub dla rodziny, to wybierz grupę „Bliscy znajomi” lub „Rodzina”.

Funkcja udostępniania lokalizacji jest teraz włączona i twoi znajomi widzą twoją lokalizację. Jeśli znajdziesz się w ich okolicy i skorzystają oni z opcji „Znajomi w pobliżu”, to wyświetlisz się na liście wraz z dokładną lokalizacją.

Jak korzystać z funkcji Znajomi w pobliżu, aby sprawdzić, czy ktoś ze znajomych znajduje się w okolicy?

To bardzo proste. Wystarczy, że w aplikacji Facebook wybierzesz z paska narzędzi zakładkę z trzema kreskami i przejdziesz do opcji „Znajomi w pobliżu”. Wyświetli się tu twoja lokalizacja (wraz z przełącznikiem pozwalającym szybko wyświetlić lub ukryć swoje miejsce pobytu), a także lokalizacja wszystkich znajomych, którzy udostępniają swoje położenie.

Przeglądanie znajomych w pobliżu

Znajomi zmieniający swoją lokalizację są oznaczeni jako „Znajomi w podróży”. Natomiast osoby z twojego miasta znajdziesz w sekcji np. „W pobliżu miasta Warszawa”. Osoby znajdujące się dalej od Ciebie pojawią się z kolei w zakładce „Gdzieś indziej”. W każdej chwili możesz dotknąć belki z wybraną osobą, aby skontaktować się z nią za pomocą Messengera i np. umówić na wspólne spotkanie.

Dołącz do dyskusji

comments powered by Disqus